14 липня 2025, 14:46
Нагадуємо про основні правила, яких потрібно дотримуватися, щоб запобігти харчовим отруєнням.
Перед тим, як готувати їжу, ретельно вимийте руки, овочі та фрукти. Якщо вдома чи в магазині ви торкалися сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід також вимити руки, незалежно від того чи будете ви готувати їжу чи ні.
Особливу увагу приділяйте зелені, листям салату: мити їх треба ретельно, в проточній воді. За найменших сумнівів не вживайте продукти в їжу.
Нарізайте сирі продукти окремо від готових, користуйтеся окремими ножами та дошками для нарізання. Добре, якщо у вас є окремі дошка та ніж для м’яса, риби та овочів. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.
Ретельно готуйте їжу, щоб знешкодити патогенні мікроорганізми, що можуть бути в продуктах. Уникайте сирої риби та непросмаженого м’яса, адже саме в таких продуктах швидко розвиваються патогенні мікроорганізми за високої літньої температури.
Приготована їжа може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох годин. Наприклад, морозиво та непастеризоване молоко можуть бути легко заражені небезпечними мікроорганізмами і становити небезпеку.
Для приготування їжі та споживання використовуйте лише чисту воду, в якості якої ви впевнені.
У разі, якщо якість питної води виникає сумнів, добре прокип’ятіть її. При кип’ятінні загинуть небезпечні мікроорганізми, що знаходяться в ній.
Найбільш безпечною є бутильована вода. Перед використанням впевніться, що пляшка не пошкоджена та герметично запакована.
Хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, що містяться в брудних продуктах, є причиною більше 200 захворювань: від діареї до онкологічних захворювань. Приблизно кожна десята людина в світі – а це близько 600 мільйонів людей – хворіють після вживання забруднених харчових продуктів. Жертвами харчових отруєнь щороку стають біля 420 тисяч людей, серед них 40% – це діти до п’яти років.
Правила безпечного поводження з деякими продуктами
Щоб очистити їх, мийте ці продукти в 2 етапи: промийте плоди під проточною водою не менше 2-3 хвилин, а потім ще раз кип’яченою та/або обдайте окропом. Не купуйте і не вживайте продукти, зовнішній вигляд яких не викликає у вас довіри.
Влітку купуйте яйця лише для споживання, а не «про запас». Мийте яйця перед приготуванням. Після цього обов’язково помийте руки з милом і тільки потім продовжуйте готувати.
Купуйте м’ясо лише в спеціалізованих місцях, уникайте стихійних ринків. Не купуйте вже замариноване м’ясо, добре просмажуйте при приготуванні їжі.
Під час спеки можна споживати виключно свіжу рибу. Пам’ятайте, що лише термічна обробка допоможе уникнути розмноження патогенів, тому не вживайте сиру рибу. Купуйте рибу тільки в спеціалізованих місцях, де її зберігання та якість контролюється.
Особливу увагу зверніть на копчену рибу, оскільки неякісно приготований продукт може стати причиною вкрай важкого отруєння.
Продукт, який був розморожений, а потім заморожений знову, становить потенційну загрозу для організму: протягом розмороження в ньому можуть розмножуватись патогенні бактерії. Це стосується як овочів, фруктів, м’яса, риби, так і морозива.
Не вживайте старі, перезрілі гриби. Максимальний строк зберігання зібраних грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Не збирайте гриби в посуху, оскільки гриб втрачає вологу та накопичує токсини. Не купуйте гриби на стихійних ринках та у продавців на автошляхах.
За матеріалами ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»
Підпишіться, щоб отримувати листи.